WIJ verzenden al jaren gevaarlijke stoffen en voorzien al onze zendingen van gevarenklasse labels en markeringen die geleverd worden door een gespecialiseerde leverancier in etiketten. nu hebben we een zending met stoffen die we zelden verzenden en we hebben maar 1 gevarenklasse label nodig. Mogen we die zelf afdrukken met een kleuren-laserprinter en vervolgens op de zending aanbrengen?

Het ADR schrijft eigenschappen van gevarenklasse labels (etiketten) voor in hoofdstuk 5.2 (Kenmerking en etikettering). Daarin vinden we o.a.:

5.2.2.2.1.7 Alle etiketten moeten blootstelling aan weer en wind kunnen doorstaan zonder een wezenlijke vermindering in doeltreffendheid.

Dus: hoewel de huidige (laser-) printers een etiket zouden kunnen afdrukken die qua afbeelding volledig voldoet aan de voorschriften, is het maar de vraag of het uiteindelijke etiket voldoet aan wat er in 5.2.2.2.1.7 wordt gesteld: ‘blootstelling aan weer en wind kunnen doorstaan’. Gespecialiseerde etikettenleveranciers drukken de etiketten doorgaans af op polypropyleen (PP),

een kunststof die niet gevoelig is voor vocht.

Het verdient aanbeveling de leverancier te benaderen voor een oplossing; ook met één zending kan er wat verkeerd gaan.